Ro e-factura – Calendar Advent

În zilele noastre, există pe piață un interes fără precedent în ceea ce privește digitalizarea. Companiile caută constant noi tehnologii, a căror dezvoltare a fost accelerată de criza pandemică.

Totodată, în vederea eficientizării colectării impozitelor și taxelor, Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală a demarat în martie 2020, proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică“.

Începând cu 11 noiembrie 2021, sistemului RO e-Factura a devenit operațional pe pagina web a Ministerului Finanțelor, unde a fost dezvoltată o secțiune specială dedicată Ro e-Factura, pentru relația între companii și autoritățile publice (B2G – Business to Goverment), iar în scurt timp va fi disponibil și pentru operațiunile comerciale exclusiv private (B2B – Business to Business).

BPION Romania dec 22

Pentru a utiliza sistemul, operatorii economici emitenți ai facturii trebuie să fie înregistrați în Spațiul Privat Virtual (SPV) în nume propriu sau printr-un împuternicit.

Pentru aplicarea sistemului de facturare electronic ambii parteneri, emitentul și destinatarul, trebuie să fie înregistrați în Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea acestui sistem, denumit Registrul RO e-Factura.

Din momentul în care opțiunea de aplicarea a acestui sistem a fost excercitată toate facturile în relația B2G și ulterior B2B trebuie emise prin sistemul RO e-Factura.

Factura electronică emisă în sistemul național RO e-Factura este definită ca fiind o factură emisă, transmisă și primită într-un format electronic structurat XML, care permite prelucrarea sa electronică și automată.

Deocamdată, folosirea acestui sistem este opțională.

Verificați ferestrele anterioare ale calendarului nostru Advent: CALENDAR ADVENT 2021

Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați!

Contactează-ne:

Daniela Zsigmond
MD Romania,
Partner

Conținut similar