Saf-t în 2023 – Advent Calendar 2022

Începând din ianuarie 2023,  contribuabilii mijlocii vor avea obligația de a face raportări SAF-T (Fisierul Standard de Control Fiscal/ Standard Audit File for Tax) –  D406, dacă aceștia erau încadrați la această categorie la data de 31 decembrie 2021 sau la data de 1 ianuarie 2022, conform legislației în vigoare.

SAF-T este un standard internațional pentru schimbul electronic de date contabile între societăți/organizații și autoritățile fiscale.

Pe site-ul ANAF poate fi consultată lista contribuabililor mijlocii care este momentan în vigoare. Listele contribuabililor mari si mijlocii (anaf.ro)

Nu este cert dacă autoritatea fiscală va revizui lista actuală și va publica una nouă, similar cu procedura de la începutul anului când parte din contribuabilii mari au fost scoși din această categorie.

Alături de contribuabilii mijlocii obligația raportării SAF-T va interveni din 2023 și pentru băncile, IFN-urile sau asigurătorii care la data de 1 ianuarie 2022 erau încadrați la categoria marilor contribuabililor.

Data-limită pentru transmiterea raportării SAF-T este ultima zi calendaristică din luna depunerii, reprezentând luna calendaristică imediat următoare perioadei pentru care a fost pregătită declarația informativă, astfel din februarie 2023 vor începe raportările.

Verificați ferestrele anterioare ale calendarului nostru Advent: Advent Calendar 2022

Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactați!

Contactează-ne:

Daniela Zsigmond
MD Romania,
Partner

Conținut similar