Newsletter Iulie 2024

Newsletter-ul pentru luna Iulie 2024 cuprinde modificări importante privind utilizarea semnăturii electronice, reglementarea activităţii prestatorului casnic, decontul precompletat RO e-TVA, registrul RO E-factura si impozitul special pe bunuri de valoare mare. 

Publicată în Monitorul Oficial nr. 647/08.07.2024 

Principalele prevederi ale legii includ: 

1. Definirea conceptelor cheie: 

  • Semnătura electronică: o metodă de autentificare a unui document electronic, având aceeași valoare juridică ca semnătura olografă. 
  • Marca temporală: un mecanism care atestă data și ora exactă la care un document electronic a fost creat sau semnat. 
  • Servicii de încredere: servicii care oferă suport pentru semnătura electronică și marca temporală, asigurând securitatea și integritatea acestora. 

2. Categorii de semnături electronice: 

  • Semnătura electronică simplă: folosită pentru documente mai puțin importante. 
  • Semnătura electronică avansată: care permite identificarea semnatarului și detectarea oricărei modificări ulterioare a datelor semnate. 
  • Semnătura electronică calificată: echivalentă cu semnătura olografă în fața legii, utilizând un certificat calificat emis de un prestator de servicii de încredere calificat. 

3. Validitatea juridică: 

  • Documentele semnate electronic cu o semnătură calificată au aceeași valoare juridică ca și cele semnate olograf. 
  • Documentele semnate electronic cu o semnătură avansată vor produce aceleași efecte juridice ca un înscris semnat cu o semnătură olografă dacă părțile au agreat în mod expres, printr-un înscris distinct, semnat cu semnătură olografă sau cu semnătură electronică calificată, faptul că vor conferi semnăturii electronice avansate efectele juridice ale semnăturii olografe.  
  • Documentele semnate electronic cu o semnătură simplă vor produce aceleași efecte juridice ca un înscris semnat cu o semnătură olografă dacă ambele părți sunt profesioniști și au agreat, în mod expres, printr-un înscris semnat cu semnătură olografă sau cu semnătură electronică calificată, că vor conferi semnăturii electronice simple efectele juridice ale semnăturii olografe. 

Publicată în Monitorul Oficial nr. 720/23.07.2024 

Aduce modificări și completări Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 111/2022, care reglementează activitatea prestatorilor casnici. Aceasta hotărâre are ca scop clarificarea și actualizarea cadrului normativ pentru a asigura o mai bună implementare a legislației existente. Principalele prevederi sunt:  

  1. Utilizarea tichetului de activități casnice 

Tichetul de activități casnice poate fi utilizat doar pentru remunerarea activităților casnice desfășurate de prestatorul casnic sau de îngrijitorul informal, conform prevederilor legale. 

  1. Înregistrarea în platforma electronică 

Atât beneficiarii casnici, cât și prestatorii casnici trebuie să se înregistreze în Platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice, gestionată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Înregistrarea se poate face online sau la sediile agențiilor pentru ocuparea forței de muncă. 

  1. Date necesare pentru înregistrare 

Pentru înregistrare, sunt necesare informații precum numele și prenumele, codul numeric personal, actul de identitate, adresa de e-mail, numărul de telefon și adresa de domiciliu sau reședință. 

  1. Protecția datelor 

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și furnizorul de serviciu universal au rolul de operatori de date cu caracter personal, conform Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția datelor. 

Publicat în Monitorul Oficial nr. 726/24.07.2024  

Formularul special pentru decontul precompletat de TVA a fost oficializat recent de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), ceea ce înseamnă că sistemul e-TVA poate deveni operațional de la 1 august 2024.  

Primele deconturi precompletate vor veni în septembrie 2024 și se vor referi la operațiunile efectuate în iulie 2024. 

Deconturile precompletate sunt generate în baza informațiilor colectate prin mai multe sisteme și apoi sunt transmise contribuabililor pe cale electronică, însă aceste formulare nu constituie titluri de creanță. Sursele informațiilor folosite la precompletare trebuie precizate în mod expres în formular, iar firmele și persoanele fizice pot cere lămuriri suplimentare în privința lor. 

Publicat în Monitorul Oficial nr. 734/26.07.2024  

Registrul RO E-factura devine operațional la 1 iulie 2025 și trebuie folosit pentru facturile emise începând cu aceeași data. 
  
Acest registru este pentru asociații, fundații, alte asociații fără scop lucrativ/patrimonial, partide politice și culte, care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA, dar și pentru agricultorii persoane fizice care aplică regimul lor special de TVA. 
 
Până la 30 iunie 2025, aceste entități nu sunt obligate să folosească e-Factura, dar pot opta pentru folosirea sistemului, caz în care trebuie să se înregistreze în Registrul e-Factura opțional. Dacă nu optează între timp pentru folosirea sistemului, entitățile respective trebuie să se înregistreze, până la 1 iulie 2025, în Registrul e-Factura obligatoriu prin depunerea online a formularului 082. 
 
Ulterior datei de 30 iunie 2025, contribuabilii nou-înființați trebuie să solicite înregistrarea direct în registrul obligatoriu înainte de începerea activităților economice. De menționat că, în acest caz, înscrierea se face în termen de trei zile lucrătoare de la data depunerii formularului 082. 
 
Registrul e-Factura obligatoriu va fi public și va putea fi consultat pe site-ul ANAF. Radierea din acest registru intervine numai la radierea din Registrul contribuabililor. 

Publicat în Monitorul Oficial nr. 689/17.07.2024  

Prin acest ordin au fost aprobate urmatoarele: 

  • Formularul 216 „Declarație privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare”; 
  • Procedura privind colaborarea dintre organul fiscal local și organul fiscal central pentru primirea/transmiterea de informații referitoare la contribuabilii care datorează impozit special pe bunurile imobile de valoare mare. 

Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung a introdus în Codul fiscal Impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare (Titlul X), aplicabil de la 1 ianuarie 2024, astfel: 

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România vor achita un impozit  de 0,3% pentru diferența dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei, dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 lei; 
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei vor achita un impozit de 0,3% pentru diferența dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.  

Pentru proprietățile reprezentând clădiri rezidențiale, termenul de declarare și plată a sumei datorate este data de 30 septembrie inclusiv a anului fiscal curent, iar pentru autoturismele cu valoare mai mare decât plafonul indicat, termenul de declarare și plată a impozitului este data de 31 decembrie inclusiv a anului fiscal curent. 

Contactează-ne:

Daniela Zsigmond
MD Romania,
Partner

Conținut similar