Newsletter Aprilie 2025
05/2025
- Camelia Topcsov
Newsletter-ul pentru luna aprilie 2025 cuprinde modificările aduse normelor metodologice pentru protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate, modificările aduse Codului fiscal privind impozitarea construcțiilor, noile reglementări privind sistemul de asigurări pentru șomaj, modificările procedurii de raportare fiscală prin fișierul standard SAF-T, bonificațiile pentru impozitul pe profit, interpretarea unei decizii a Înaltei Curți și suspendarea unor dispoziții privind RO e-Transport.
I. Hotărârea Guvernului nr. 296/2025 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 384/2001
Publicată în Monitorul Oficial nr. 279/31.03.2025
Această hotărâre aduce modificări Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 156/2000, în scopul îmbunătățirii protecției cetățenilor români care lucrează în afara țării. Principalele prevederi vizează serviciile oferite, cerințele pentru agențiile de plasare și responsabilitățile părților implicate.
Servicii de informare și mediere:
- Cetățenii români pot beneficia de servicii de informare, consiliere și mediere pentru angajarea în străinătate.
- Agenții de plasare a forței de muncă trebuie să se înregistreze la inspectoratul teritorial de muncă.
Documente necesare:
- Agenții de plasare trebuie să depună diverse documente, inclusiv certificatul de înregistrare, cazierul judiciar și contractele de muncă.
Obligațiile agenților de plasare
Aceștia trebuie să:
- Asigure locuri de muncă corespunzătoare calificării persoanei,
- Informeze clar solicitantul cu privire la: condițiile de muncă, cazare, drepturi și obligații contractuale,
- Suporte costurile de repatriere dacă angajarea nu se materializează din culpa agentului.
Obligațiile solicitantului:
Aceștia trebuie să:
- Furnizeze toate documentele solicitate de agent,
- Participe la testări sau interviuri, dacă este cazul,
- especte prevederile contractului de muncă odată angajați.
II. Ordonanța de urgență nr. 21/2025 pentru modificarea şi completarea titlului X din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative
Publicată în Monitorul Oficial nr. 300/04.04.2025
Ordonanța aduce modificări semnificative Titlului X din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, reglementând impozitarea construcțiilor, cunoscută și sub denumirea de „taxa pe stâlp”.
Principalele modificări constau în:
Stabilirea cotelor de impozitare:
- 0,5% aplicabilă valorii nete a construcțiilor pentru care nu se datorează impozit pe clădiri potrivit Titlului IX;
- 0,25% aplicabilă construcțiilor din contracte de concesiune, administrare sau folosință cu titlu gratuit, dacă sunt parte a domeniului public/privat al statului sau unităților administrativ-teritoriale (UAT-uri).
Introducerea unei bonificații de 10% pentru achitarea anticipate a impozitului: aceasta se aplică celor care declară și achită taxa pe stâlp până la data de 25 mai, respectiv până la data de 25 a celei de-a cincea luni a anului fiscal modificat. Termenele-standard de plată sunt 30 iunie (respectiv ultima zi a celei de-a șasea luni a anului fiscal modificat) și 31 octombrie (respectiv ultima zi a celei de-a zecea luni a anului fiscal modificat). Contribuabilii care încetează să existe în cursul anului și care au plătit anticipat impozitul recalculează bonificația de 10% în funcție de perioada din an în care au existat.
Clarificarea sferei de aplicare și a teritorialității: Actul normativ detaliază modul de aplicare a impozitului în funcție de localizarea construcțiilor și reglementează situațiile în care se aplică impozitul pe construcții în cazul persoanelor juridice nou-înființate sau care încetează activitatea.
Reguli pentru contribuabilii nou-înființați sau care încetează activitatea: Se stabilesc reguli specifice pentru calculul și plata impozitului pe construcții în cazul în care contribuabilii încep sau încetează activitatea în cursul anului fiscal: Cei care se desființează recalculează impozitul în așa fel încât să-l achite doar pentru perioada din an în care au existat. Cei care se înființează achită taxa pe stâlp doar pentru perioada de la înființare și până la finalul anului (anterior, aceștia datorau impozitul începând cu anul următor înființării). Prin excepție, contribuabilii nou-înființați au obligația de a declara și plăti impozitul până la data de 25 ianuarie a anului următor celui în care s-au înființat, respectiv până la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat următor celui în care s-au înființat.
Reguli speciale pentru contribuabilii care folosesc un an fiscal diferit: Calcularea și declararea impozitului se fac până la data de 25 a lunii a cincea a anului fiscal modificat pentru care se datorează impozitul. Iar plata se face în două rate egale – până în ultima zi a celei de-a șasea luni a anului fiscal modificat, respectiv până în ultima zi a celei de-a zecea luni a anului fiscal modificat.
Aceste modificări au fost introduse pentru a clarifica cadrul fiscal privind impozitarea construcțiilor, asigurând o aplicare mai transparentă și eficientă a acestuia.
III. Legea nr. 45/2025 pentru modificarea și completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă
Publicată în Monitorul Oficial nr. 309/08.04.2025
Scopul legii este de a extinde categoriile de persoane care pot beneficia de servicii și măsuri active de ocupare, precum și de a stimula angajatorii pentru integrarea pe piața muncii a unor grupuri vulnerabile.
Se adaugă o nouă categorie de beneficiari ai prevederilor legii nr. 76/2002, respectiv persoanele în căutarea unui loc de muncă, aflate în una dintre următoarele situații:
- victime ale violenței domestice, protejate prin ordin de protecție conform Legii nr. 217/2003,
- victime ale traficului de persoane, conform Legii nr. 678/2001.
Persoanele menționate în noua categorie beneficiază gratuit de servicii de formare profesională, cu condiția să fie înregistrate la agențiile pentru ocuparea forței de muncă.
Printre categoriile pentru care angajatorii pot primi subvenții în valoare de 2.250 lei/lună timp de 12 luni (cu obligația menținerii raporturilor de muncă cel puțin 18 luni) a fost introdusă și noua categorie vulnerabilă.
În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Guvernul, prin Ministerul Muncii și ANOFM, va modifica HG nr. 174/2002, privind normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002.

IV. Ordinul nr. 407/2025 al Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru modificarea anexei nr. 5 la Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.783/2021 privind natura informațiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fișierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura și condițiile de transmitere, precum și termenele de transmitere și data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt obligate să transmită fișierul standard de control fiscal
Publicat în Monitorul Oficial nr. 310/08.04.2025
Ordinul aduce modificări esențiale Anexei nr. 5 la Ordinul președintelui ANAF nr. 1.783/2021, referitoare la natura informațiilor ce trebuie declarate prin fișierul standard de control fiscal (SAF-T), modelul de raportare, procedura și condițiile de transmitere, precum și termenele și datele de la care categoriile de contribuabili sunt obligate să transmită acest fișier.
Natura informațiilor ce trebuie declarate prin fișierul standard de control fiscal (SAF-T) este detaliată în Anexa nr. 1 a Ordinului Președintelui ANAF nr. 1.783/2021. Aceste informații sunt structurate conform versiunii 2.0 a standardului OECD SAF-T și includ următoarele secțiuni și subsecțiuni obligatorii pentru România: conturi contabile, documente contabile, inregistrări contabile, produse și servicii, clienți și furnizori, plăți și încasări.
Data de referință pentru obligația de transmitere a fișierului SAF-T:
- Pentru contribuabilii mari înregistrați la data de 1 ianuarie 2022, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la 1 ianuarie 2022.
- Pentru contribuabilii mari înregistrați la 1 ianuarie 2022, dar care nu erau în această categorie în anul 2021, obligația începe de la 1 iulie 2022.
- Pentru contribuabilii mijlocii înregistrați la 31 decembrie 2021, obligația începe de la 1 ianuarie 2023.
- Pentru contribuabilii mici înregistrați la 31 decembrie 2021 și care își păstrează această încadrare și după 1 ianuarie 2022, obligația începe de la 1 ianuarie 2025.
- Pentru contribuabilii nerezidenți înregistrați doar în scop de TVA în România, obligația începe de la 1 ianuarie 2025.
- Pentru contribuabilii care au fost încadrați în categoria marilor contribuabili până la 31 decembrie 2021 și ulterior au fost încadrați în categoria mijlocii sau mici, obligația începe de la data corespunzătoare categoriei respective.
- Pentru contribuabilii nou-înregistrați după data de referință pentru fiecare categorie, obligația începe de la data efectivă a înregistrării, prima depunere urmând să se facă în ultima zi a lunii care urmează perioadei fiscale în care a avut loc înregistrarea.
Categoriile de contribuabili exceptate de la transmiterea fișierului SAF-T:
- Unitățile de cult;
- Asociațiile de proprietari;
- Persoanele juridice fără scop patrimonial;
- Persoanele fizice autorizate (PFA);
- Întreprinderile individuale și întreprinderile familiale;
- Persoanele fizice care desfășoară activități cu scop lucrativ;
- Asociațiile familiale;
- Societățile profesionale de avocați cu răspundere limitată și cabinetele individuale de avocat;
- Societățile profesionale notariale și birourile individuale notariale;
- Cabinetele medicale individuale.
Aceste entități sunt exceptate de la depunerea fișierului standard de control fiscal (SAF-T), având în vedere că utilizează un sistem de raportare simplificat, respectiv contabilitatea în partidă simplă, conform prevederilor legale.
V. Ordinul nr. 540/2025 al Ministerului Finanțelor pentru aprobarea Procedurii de acordare a bonificației de 3% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferente anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024.
Publicat în Monitorul Oficial nr. 331/14.04.2025
Ordinul stabilește procedura de acordare a unei bonificații de 3% din impozitul pe profit anual și din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024 sau anului fiscal modificat care începe în anul 2024.
Contribuabilii care pot beneficia de această bonificație trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- Depunerea tuturor declarațiilor fiscale conform vectorului fiscal;
- Stingerea integrală și la termen a impozitului pe profit anual sau a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, aferente anului fiscal 2024 sau anului fiscal modificat care începe în anul 2024;
- Nicio altă obligație fiscală restantă la termenul legal pentru depunerea declarațiilor respective.
Bonificația se acordă din oficiu de către ANAF, prin emiterea unei decizii, în cazul în care contribuabilul respectă condițiile menționate. Sumele reprezentând bonificația nu se restituie, ci se utilizează pentru compensarea cu obligațiile fiscale ale contribuabilului, conform art. 167 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
Excepții și situații speciale:
- Microîntreprinderile care devin plătitoare de impozit pe profit în anul 2024 beneficiază de bonificație atât pentru impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, cât și pentru impozitul pe profit anual.
- Bonificația nu se aplică în cazul în care contribuabilul datorează impozit minim pe cifra de afaceri, conform art. 181 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Această măsură are scopul de a încuraja conformarea voluntară și de a sprijini contribuabilii care își îndeplinesc obligațiile fiscale în termen.
VI. Decizia nr. 24/2025 a Înaltei Curți de Casație și Justiție referitoare la interpretarea dispozițiilor art. 105 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare
Publicată în Monitorul Oficial nr. 333/15.04.2025
Decizia nr. 24/2025 a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), publicată în Monitorul Oficial nr. 333 din 15 aprilie 2025, clarifică aplicarea articolului 105 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
Prin această decizie, instanța supremă a stabilit că, pe perioada termenului de prescripție a dreptului de a stabili creanțe fiscale și atâta timp cât nu intervine anularea rezervei verificării ulterioare, contribuabilii au dreptul să depună declarații rectificative care să modifice orice element relevant pentru determinarea materiei impozabile și a bazei de impozitare, nu doar pentru corectarea erorilor materiale sau formale.
Această interpretare extinde posibilitatea contribuabililor de a ajusta declarațiile fiscale, inclusiv în ceea ce privește reconsiderarea materiei impozabile, fără a fi limitate la erori materiale sau formale.
Decizia ÎCCJ contribuie la clarificarea regimului fiscal aplicabil contribuabililor și la asigurarea unei aplicări unitare a legislației fiscale în România.
VII. Ordonanța de urgență nr. 29/2025 privind suspendarea aplicării unor dispoziții din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport și de abrogare a art. XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative
Publicată în Monitorul Oficial nr. 365/24.04.2025
Scopul principal al ordonanței este de a oferi operatorilor economici un interval suplimentar pentru a se conforma cerințelor tehnice și legislative impuse de sistemul RO e-Transport, în contextul în care implementarea completă a acestuia a întâmpinat dificultăți operaționale și financiare.
Măsurile principale constau în:
- Suspendarea aplicării unor dispoziții din OUG nr. 41/2022: Se suspendă până la 31 martie 2025 aplicarea sancțiunilor pentru nerespectarea obligațiilor operatorilor de transport rutier de a asigura transferul datelor curente de poziționare a vehiculului, de a echipa vehiculele cu dispozitive GPS și de a pune la dispoziția conducătorului auto codul UIT.
- Abrogarea art. XXVIII din OUG nr. 130/2021: Se abrogă articolul XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021, care reglementa măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene și modificarea unor acte normative.
Aceste măsuri sunt menite să ofere operatorilor economici timp suplimentar pentru a se conforma cerințelor tehnice și legislative impuse de sistemul RO e-Transport.
Contactează-ne:
