Gestionarea riscurilor in outsourcing-ul serviciilor financiare
02/2025
- BPiON
Riscul este unul dintre elementele constitutive ale oricărui business. Este imposibil de imaginat fondarea și funcționarea unei companii fără acest factor. Și, deși este imposibilă eliminarea oricărui risc din business, din fericire există modalități de a gestiona riscul mai eficient și de a-l reduce la cel mai scăzut nivel posibil.
Aceste metode permit ajustarea corectă a nevoilor și costurilor, furnizarea la timp a datelor fiabile, esențiale pentru managementul organizației, o mai bună utilizare a potențialului echipei și a resurselor proprii, identificarea și eliminarea procedurilor care nu generează valoare adăugată, precum și organizarea și gestionarea proceselor. Un astfel de set divers depășește adesea capacitatea internă a unei companii. Atunci, cea mai bună, ba chiar singura soluție pentru o gestionare adecvată și eficientă a riscurilor este outsourcing-ul serviciilor financiare.
De ce este crucială gestionarea riscurilor în finanțe?
Gestionarea eficientă a riscurilor permite oricărei companii să evite problemele potențiale. Paradoxul constă în faptul că cele mai favorabile efecte ale gestionării profesionale a riscurilor sunt pur și simplu invizibile – acestea elimină orice consecințe vizibile ale amenințărilor. Cele legate de finanțe și contabilitate sunt numeroase. Lipsa unor date fiabile și adecvate poate duce la luarea unei decizii greșite și costisitoare.
Obligațiile legate de taxe și raportările financiare sunt expuse riscului de nereguli și întârzieri, ceea ce poate duce la amenzi considerabile și controale intensificate. Erorile din registrele contabile, rapoartele, declarațiile, neregulile din raportarea rezultatelor financiare, lipsa de control asupra recuperării creanțelor și multe altele pot duce la scăderea încrederii în grupul de capital, printre investitori, angajați și candidați potențiali. Toate acestea pot avea consecințe catastrofale asupra rezultatelor financiare viitoare ale companiei și funcționării sale eficiente și armonioase. Gestionarea riscurilor în outsourcing-ul serviciilor financiare poate inversa acest curs negativ, orientând compania pe drumul cel bun.

Care sunt principalele tipuri de riscuri legate de finanțe?
Riscurile financiare pot avea diverse forme și efecte, dar se referă într-adevăr la posibilitatea apariției unor situații care duc la reducerea sau pierderea resurselor financiare. Primul în prim-plan este riscul operațional, adică riscul de pierderi cauzat de ineficiența acțiunilor oamenilor, sistemelor sau proceselor din companie, precum și de factori externi.
Această categorie include riscul tehnologic, adică orice nereguli în funcționarea companiei cauzate de perturbări în funcționarea sistemelor informatice și de telecomunicații, precum și riscul de securitate – riscul de perturbare a funcționării entității sau de pierderi financiare din cauza protecției insuficiente a resurselor și informațiilor sale. Un alt tip de risc este riscul de conformitate, care rezultă din activitatea entității în contradicție cu normele larg înțeles (nu doar legale) sau din conflictele de interese.
O categorie largă este riscul de business, al cărui efect este neatingerea obiectivelor economice stabilite din cauza eșecului în competiția de pe piață. Acest tip de risc include multe componente: riscul strategic, riscul fiscal, riscul rezultatului financiar sau riscul pierderii reputației. Acesta din urmă este asociat cu percepția negativă a imaginii companiei de către clienți, parteneri, investitori, acționari, supraveghetori, reglementatori și opinia publică.
De asemenea, există riscul legat de date (utilizarea unor informații incorecte, neactualizate sau inutile) și riscul resurselor umane, adică riscul de perturbare a activității entității din cauza incapacitatea de a atrage și păstra angajați și manageri cu calificările adecvate. Răspunsul la această listă de amenințări previzibile și situații imprevizibile poate fi outsourcing-ul serviciilor financiare. Desigur, este importantă împreună cu respectarea unei condiții esențiale – alegerea unui partener extern care a stăpânit la perfecție arta gestionării riscurilor, ceea ce este confirmat de reputația sa pe piață și de experiențele sale diverse încheiate cu succes.
Care sunt cele mai bune practici pentru identificarea și evaluarea riscurilor în outsourcing-ul financiar?
Outsourcing-ul serviciilor financiare, care a stăpânit la perfecție această artă, poate propune soluții care reduc riscurile la minimum. Gestionarea riscurilor de către partenerul de outsourcing constă în utilizarea cunoștințelor de specialitate, adesea multidisciplinare, și a celor mai noi tehnologii pentru identificarea și evaluarea corectă a riscurilor, precum și aplicarea unor instrumente eficiente. Specialiștii externi de outsourcing al serviciilor financiare efectuează analize avansate în cadrul mapării proceselor, luând în considerare fiecare detaliu al activității la fiecare etapă a ciclului de viață al organizației.
Datorită înțelegerii proceselor de business, pot propune și implementa un sistem eficient de raportare managerială, adaptând procedurile FP&A (planificare financiară și analiză) sau explicând sistematic discrepanțele din date. Gestionarea riscurilor în outsourcing-ul serviciilor financiare elimină temerile legate de date inadecvate, neactualizate sau insuficiente, necesare pentru luarea deciziilor de business corespunzătoare și avantajoase. Un partener de outsourcing solid poate oferi companiei un control financiar fiabil, oferind o imagine credibilă a situației financiare și permițând eliminarea tuturor activităților care nu aduc valoare adăugată.
Care sunt cele mai eficiente strategii de gestionare a riscurilor în outsourcing-ul serviciilor financiare?
Outsourcing-ul serviciilor financiare constă în crearea unei strategii eficiente de acțiune, luând în considerare nevoile și așteptările specifice, precum și toate dificultățile și amenințările posibile. Abia după o analiză amănunțită și onestă a stării de fapt se selectează instrumentele, politicile și procedurile adecvate, cele mai benefice pentru compania respectivă. Una dintre principalele sarcini și motive pentru a opta pentru outsourcing-ul serviciilor financiare este capacitatea și disponibilitatea acestuia de a monitoriza constant conformitatea cu cele mai recente reglementări, norme și legi, atât poloneze, căt și internaționale.
Un partener de outsourcing inovator, care se axează pe tehnologii moderne și soluții și în acest sens înerge echipa sa, poate gestiona riscurile tehnologice și cele de securitate. Știe cum să implementeze și să supravegheze transformarea digitală, protecția datelor personale împotriva atacurilor cibernetice și să integreze armonios sistemele existente cu cele noi și actuale. De asemenea, outsourcing-ul serviciilor financiare reprezintă o strategie de gestionare a riscurilor resurselor umane – oferind acces constant la personal experimentat și calificat, fără teama de blocaje cauzate de lipsa specialiștilor adecvați pe piață, concedii, demisii, boli sau alți factori.
Care sunt provocările gestionării riscurilor în outsourcing-ul financiar și cum să le depășim?
Acolo unde există riscuri, există inevitabil și provocări. Outsourcing-ul serviciilor financiare, de la începutul popularității sale în rândul companiilor, nu a fost lipsit de acestea și a dezvoltat metode eficiente pentru a le face față. Când optimizarea proceselor de business și a modului de funcționare a unei companii constă în transformare digitală, o temere firească este legată de securitatea datelor confidențiale și de protecția insuficientă a resurselor și informațiilor. Un partener de outsourcing cu experiență pe piață poate oferi garanții printr-o echipă IT de specialitate și prin prezentarea unor instrumente avansate de protecție a datelor personale.
La BPION, siguranța partenerilor noștri este o prioritate, de aceea am construit o echipă de Transformare Digitală care veghează la sentimentul de siguranță și liniște. Același scop ghidează acțiunile experților noștri în outsourcing-ul serviciilor financiare. Cunoștințele lor actualizate constant despre toate modificările legislative și de reglementare, precum și procedurile de raportare și comunicare, alături de instrumentele extinse de monitorizare a tuturor procedurilor, oferă partenerilor noștri un sentiment de control asupra proceselor și acțiunilor cheie pe care le desfășurăm.
Contactează-ne:
