Newsletter Septembrie 2024
10/2024
- Camelia Topcsov
Newsletter-ul pentru luna Septembrie 2024 cuprinde actualizări în domeniul fiscal, inclusiv modificări privind notificarea de conformare RO e-TVA, facilitati fiscale pentru contribuabili si actualizarea valorii beneficiilor sub formă de tichete.
I. Ordinul nr. 6.234/2024 pentru aprobarea modelului și conținutului formularului “Notificare de conformare RO e-TVA”, precum și a procedurii de transmitere a notificării
Publicat în Monitorul Oficial nr. 887 din 03.09.2024
Notificarea de conformare RO e-TVA conține informații privind diferențele semnificative între valorile completate de persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA prin decontul de taxă pe valoarea adăugată (formularul 300) și valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA.
Notificarea de conformare RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, prin mijloace electronice, în termenul prevăzut de OUG nr. 70/2024 privind unele măsuri de implementare și utilizare a decontului precompletat RO e-TVA și valorificarea datelor și informațiilor prin implementarea unui sistem de guvernanță specific, precum și alte măsuri fiscale, cu modificările și completările ulterioare.
În termen de 20 de zile de la data primirii notificării, persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA are obligația să transmită ca răspuns la aceasta, prin mijloace electronice, rezultatul verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate prin Notificarea de conformare RO e-TVA. Aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2025. În cazul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, prevederile intră în vigoare începând cu data de 1 august 2025.
II. Ordonanța de urgență nr. 107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative
Publicată în Monitorul Oficial nr. 905 din 06.09.2024
Prin aceasta ordonanta se introduc o serie de facilități fiscale aplicabile următoarelor categorii de contribuabili:
Persoane juridice:
Anularea obligațiilor fiscale accesorii (dobânzi, penalități și alte accesorii) aferente obligațiilor bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în baza îndeplinirii următoarelor condiții:
- stingerea obligațiilor principale administrate de organul fiscal central, restante la aceea dată, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;
- stingerea tuturor obligațiilor principale și accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 septembrie 2024 şi data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;
- depunerea în termenele legale a tuturor declarațiilor fiscale, până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor inclusiv;
- depunerea cererii de anulare a accesoriilor, după îndeplinirea condițiilor de mai sus, până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancţiunea decăderii.
Se poate obține anularea accesoriilor și în alte situații, de exemplu, în cazul obligațiilor principale scadente anterior datei de 31 august 2024, stinse până la această dată, sau pentru contribuabilii care beneficiază de eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale, dacă eșalonarea se finalizează până la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor.
Debitorii pot notifica organul fiscal privind intenția de a beneficia de anularea accesoriilor, până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, notificarea având ca efect amânarea la plată a accesoriilor, neînceperea sau suspendarea procedurii de executare silită pentru obligațiile accesorii amânate la plată, până la data soluționării cererii de anulare a accesoriilor sau până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, în cazul în care debitorul nu depune cerere de anulare a accesoriilor.
Accesoriile stinse după data intrării în vigoare a OUG nr. 107/2024, eligibile anulării, se restituie conform prevederilor din Codul de Procedură Fiscală.
- Bonificație de 3% din impozitul datorat pentru contribuabilii plătitori de impozit pe profit sau impozit pe veniturile microîntreprinderilor aferent anului fiscal 2024/anului fiscal care începe în anul 2024, în baza îndeplinirii următoarelor condiții:
- depunerea tuturor declaraţiilor;
- stingerea integrală și la termenul prevăzut a impozitul pe profit anual/impozit pe veniturile microîntreprinderilor, aferent anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024;
- să nu înregistreze nicio altă obligaţie restantă la termenul legal de depunerea a declaraţiilor de impozit pe profit anual aferent anului 2024/anului fiscal modificat care începe în anul 2024, respectiv prin care se declară impozitul pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2024.
Bonificația se acordă și în cazul contribuabililor ce datorează impozit minim pe cifra de afaceri pentru anul 2024/anul fiscal ce începe în anul 2024.
Organul fiscal constată din oficiu îndeplinirea condițiilor pentru acordarea bonificațiilor prin emiterea unei decizii după expirarea termenului de depunere a declarației de impozit anuale, corespunzătoare contribuabilului.
Sumele ce fac obiectul bonificației nu se restituie, ci se utilizează prin compensarea cu obligațiile fiscale ale contribuabilului.
Persoane fizice:
Anularea parțială a obligațiilor principale și a accesoriilor aferente, restante la 31 august 2024, astfel:
- anularea a 50% din obligațiile principale sub 5.000 lei, dacă jumătate din acestea sunt plătite până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024;
- anularea a 25% din obligațiile principale peste 5.000 lei, dacă 75% din ele sunt plătite până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024.
Sumele reprezentând cuantumul obligațiilor principale precum și accesoriile eligibile anulării, stinse după data intrării în vigoare a OUG nr. 107/2024, se restituie.
III. Ordinul nr. 5.521/2024 al Ministerului Finanțelor pentru aprobarea Procedurii de anulare a unor obligații bugetare
Publicat în Monitorul Oficial nr. 944 din 19.09.2024
Sfera de aplicare
Procedura se aplică obligaţiilor bugetare administrate de organul fiscal central, inclusiv de către organele vamale.
Procedura nu se aplică obligaţiilor bugetare administrate de alte instituţii sau autorităţi publice şi care nu se află în evidenţa organului fiscal central.
Procedura se aplică următoarelor categorii de obligaţii de plată accesorii:
- dobânzi/majorări de întârziere;
- penalităţi de întârziere/penalităţi de nedeclarare/penalităţi;
- orice alte obligaţii de plată accesorii.
Pot face obiectul anulării obligaţiile de plată accesorii şi cele aferente obligaţiilor bugetare principale stabilite prin declaraţii de impunere depuse după împlinirea termenului de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale.
Beneficiari
Debitorii care pot beneficia de facilitățile prevăzute în Procedură sunt toate categoriile de debitori, în această categorie fiind incluși și:
- debitorii declaraţi insolvabili, potrivit legii;
- persoanele cărora li s-a stabilit răspunderea solidară potrivit Codului de procedură fiscală, sau răspunderea potrivit legislației insolvenței, pentru obligaţiile bugetare aferente perioadei anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, indiferent de data emiterii deciziei de atragere a răspunderii sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de atragere a răspunderii;
- debitorii aflaţi în procedura insolvenţei ori aflaţi în dizolvare;
- debitorii care la data de 31 august 2024 inclusiv înregistrează numai obligaţii de plată accesorii nestinse aferente obligaţiilor bugetare principale stinse până la această dată, iar accesoriile nu au fost stinse până la data de 6 septembrie 2024;
- debitorii cărora li s-au comunicat decizii de impunere aferente unor obligaţii bugetare principale scadente până la data de 31 august 2024 inclusiv, ca urmare a unui control fiscal aflat în derulare la data de 6 septembrie 2024, indiferent de data comunicării deciziei de impunere;
- contribuabililor care au depus declaraţii rectificative prin care se corectează obligaţii bugetare principale cu scadenţe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, în anumite situații și cu unele restricții.
Pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii liberale, organul fiscal verifică îndeplinirea condiţiilor de OUG distinct, respectiv separat de obligaţiile bugetare existente pe codul unic de înregistrare/codul de înregistrare fiscală, faţă de cele înregistrate pe codul numeric personal/numărul de identificare fiscală.
Prin urmare, notificarea privind intenţia de a beneficia de anularea unor obligaţii bugetare şi/sau cererea de anulare a unor obligaţii bugetare, după caz, se depune separat de către persoana fizică, în funcţie de codul de identificare fiscală pe care înregistrează obligaţii bugetare de plată.
Pentru debitorii care au înfiinţate sedii secundare înregistrate fiscal, facilităţile fiscale se acordă atât pentru obligaţiile bugetare datorate de aceştia, cât şi pentru cele ale sediilor lor secundare şi se analizează raportat la totalul obligaţiilor debitorului şi sediilor sale secundare.
Debitorii fără domiciliu fiscal în România care au obligaţii de plată scadente până la data de 31 august 2024 inclusiv pot beneficia de facilităţile fiscale prevăzute de Procedură.
În cazul debitorilor care la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv au cereri de rambursare de TVA în curs de soluționare pentru care, ulterior acestei date, organul fiscal respinge total sau parțial rambursarea aceștia beneficiază de anularea obligațiilor bugetare accesorii dacă (i) depun cerere de anulare a obligaţiilor bugetare; și (ii) achită în 30 de zile de la data comunicării deciziei prin care se respinge rambursarea obligaţiile bugetare de care depinde anularea, nestinse prin compensare cu sumele individualizate în cererea de rambursare.
Procedura de acordare a amanarii la plata
Debitorii care intenționează să beneficieze de anularea obligațiilor bugetare accesorii, pot trimite o notificare către organul fiscal cu privire la intenția lor, până cel mai târziu la data depunerii cererii de anulare a accesoriilor, dar nu mai târziu de data de 25 noiembrie 2024.
Această notificare se poate depune:
- prin intermediul serviciului „Spațiul Privat Virtual” (denumit în continuare „SPV”);
- la registratura organului fiscal central competent sau prin poștă, în cazul persoanelor fizice care nu sunt înrolate în SPV.
După primirea notificării, organul fiscal verifică dacă debitorul și-a îndeplinit obligațiile declarative până la data depunerii notificării, efectuează stingerile, compensările și orice alte operațiuni necesare în vederea stabilirii cu certitudine a obligațiilor bugetare ce constituie condiție pentru acordarea facilității fiscale.
În termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data depunerii notificării, organul fiscal eliberează din oficiu certificatul de atestare fiscală, pe care îl comunică debitorului împreună cu decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii.
În cazul în care există neconcordanţe între sumele înscrise în certificatul de atestare fiscală şi evidenţa contabilă a debitorului, debitorul poate solicita punerea de acord a acestora în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la data comunicării certificatului de atestare fiscală.
Ulterior, organul fiscal emite decizia de amânare la plată a unor obligaţii bugetare, precum şi adresa de sistare temporară, totală sau parţială, a executării silite, ori, după caz, înştiinţarea de respingere a notificării, dacă debitorul nu se încadrează în niciuna dintre ipotezele reglementate de OUG.
Efectele deciziei de amânare la plată sunt următoarele:
- procedura de executare silită nu începe sau se suspendă, după caz;
- nu se efectuează stingerea până la data soluţionării cererii de anulare a unor obligaţii bugetare sau până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, după caz.
În situaţia în care debitorul nu depune cererea de anulare a unor obligaţii bugetare până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv, organul fiscal emite şi comunică decizia de pierdere a valabilităţii amânării la plată a unor obligaţii bugetare.
În concluzie, notificarea privind intenţia de a beneficia de anularea unor obligaţii bugetare nu este bligatory, ci are drept scop emiterea deciziei de amânare la plată și obținerea efectelor aferente.
Procedura de acordare a anularii unor obligati bugetare
Pentru a beneficia de anularea unor obligaţii bugetare, debitorii trebuie să depună o CERERE de anulare a unor obligaţii bugetare la organul fiscal central competent.
Cererea de anulare poate fi depusă după îndeplinirea condiţiilor de acordare a anulării, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024 inclusiv.
Prin excepţie, în cazul obligaţiilor fiscale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024, inclusiv și individualizate în decizii de impunere emise ca urmare a unui control fiscal aflat în derulare la data intrării în vigoare a OUG, cererea de anulare trebuie depusă după stingerea obligaţiilor fiscale principale individualizate în decizia de impunere emisă ca urmare a controlului fiscal, dar nu mai târziu de 90 de zile de la comunicarea deciziei de impunere.
La data depunerii cererii de anulare, debitorul trebuie să aibă stinse toate obligaţiile bugetare principale şi accesorii administrate de organul fiscal central cu termene de plată cuprinse între data de 1 septembrie 2024 şi data depunerii cererii de anulare a unor obligaţii bugetare.
Cererea de anulare se soluționează în cel mult 5 zile lucrătoare de la data înregistrării.
În cazul respingerii, înainte de emiterea deciziei de respingere a cererii de anulare a unor obligaţii bugetare, organul fiscal competent are obligația de a audia contribuabilul, ocazie cu care îi indică condiţiile ce nu au fost îndeplinite.
În situaţia în care unui contribuabil i s-a comunicat o decizie de respingere, iar ulterior îndeplineşte condiţiile prevăzute de OUG, acesta poate depune o nouă cerere de anulare până la data de 25 noiembrie 2024 inclusiv.
Cererea de anulare a unor obligaţii bugetare poate fi retrasă de debitor oricând, prin depunerea în acest sens a unei cereri la organul fiscal. Prin retragerea cererii, debitorul îşi menţine dreptul de a depune o nouă cerere de anulare a unor obligaţii bugetare, cu respectarea condiţiilor prevăzute în acest sens de OUG.
IV. Ordinul nr. 1.938/2024 al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale pentru aprobarea Procedurii de încadrare în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina
Publicat în Monitorul Oficial nr. 948 din 20.09.2024
Aprobă noua Procedura de încadrare în muncă a cetăţenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina.
Conform procedurii, cetățenii ucraineni refugiați în România au posibilitatea de a ocupa un loc de muncă fără documente care să ateste competențele, experiența profesională sau studiile absolvite de aceștia, doar pe baza completării unei declarații pe propria răspundere.
V. Ordinul nr. 1.964/2024 privind aprobarea modelului contractului care se încheie între angajatori și agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București pentru acordarea de tichete de activități casnice, în condițiile art. 11 din Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic
Publicat în Monitorul Oficial nr. 950 din 23.09.2024
Stabilește modelul contractului necesar pentru acordarea de tichete de activități casnice.
Contractul se încheie între angajatori și agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București.
Pe baza contractului încheiat, angajatorul se obligă:
- să acorde tichetele de activităţi casnice achiziţionate exclusiv angajaţilor care sunt în drept să utilizeze tichetele de activităţi casnice, în calitate de beneficiari casnici;
- să plătească agentiei contravaloarea tichetelor de activităţi casnice achiziţionate la termenul şi în condiţiile prevăzute de prezentul contract;
- să completeze, pe fiecare tichet de activităţi casnice emis pe suport hârtie, numele, prenumele şi codul numeric personal ale fiecărui angajat care este în drept să utilizeze tichetele de activităţi casnice, în calitate de beneficiar casnic;
- să transmită datele şi informaţiile referitoare la salariaţi solicitate de agentie pentru emiterea tichetelor de activităţi casnice, pe suport electronic, individualizate şi pentru utilizarea acestora în calitate de beneficiar casnic, respectiv numele şi prenumele şi codul numeric personal.
VI. Ordinul nr. 4.679/2.024/2024 pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masă pentru semestrul II al anului 2024
Publicat în Monitorul Oficial nr. 956 din 24.09.2024
Reglementează ajustarea valorii tichetelor de masă, luând în considerare indicele de inflație și alți factori economici relevanți, pentru a reflecta costurile actuale de trai și de alimentație. Astfel, începând cu luna octombrie 2024, valoarea nominală a unui tichet de masă, nu poate depăși cuantumul de 40,04 lei.
VII. Ordinul nr. 5.389/2.025/2024 al Ministerului Finanțelor și al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acordă sub formă de tichete de creşă pentru semestrul II al anului 2024
Publicat în Monitorul Oficial nr. 975 din 27.09.2024
Modifică valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă.
Începând cu 1 octombrie 2024, valoarea tichetelor de creșă se majorează cu 20 de lei, ajungând la 660 de lei.
VIII. Ordinul nr. 4.680/3.219/2024 al Ministerului Finanțelor și al Ministerului Culturii privind stabilirea valorii sumei indexate care se acordă sub formă de tichete culturale pentru semestrul II al anului 2024
Publicat în Monitorul Oficial nr. 974 din 27.09.2024
Stabilește valorile sumelor care se acordă lunar, respectiv ocazional, sub formă de tichete culturale. Acestea cresc de la 210 lei, la maximum 220 lei/lună, respectiv de la 430 lei, la maximum 440 lei/eveniment.
Ai întrebări? Nu ezita să ne contactezi și vom fi bucuroși să te ajutăm.